Ressenya

La generació ansiosa (llibre)

JONATHAN HAIDT, La generación ansiosa, Deusto, 2024, 384 págs.

Haidt és un dels psicòlegs actuals més importants i el seu últim llibre és una bomba. El professor de la New York University mostra que durant els anys 2010 i 2015 ha canviat la línia evolutiva humana com poques vegades s’ha fet abans en la història, fet que condiciona de mode radical el pas per la infància i l’adolescència de l’ésser humà arreu del món. Això, que denomina el gran recablejat cerebral, ha estat i és produït per la disseminació de l’ús de la telefonia intel·ligent entre els nens, sent la generació Z, els nascuts amb el segle, les primeres víctimes d’aquest punt mort. Les dades ens mostren com el trànsit del joc lliure i l’actitud descobridora al joc virtual i l’actitud defensiva, han causat i estan causant els majors nivells d’alteracions psíquiques (depressió, ansietat i suïcidi) en infants i joves de la història, molt per sobre dels produïts per cataclismes com guerres i plagues. L’addicció resultant a les pantalles és, en certs casos, pitjor que l’addicció a les drogues.

Dues són les principals causes d’aquest cataclisme mundial desapercebut: la sobrevigilància exercida sobre l’esplai físic dels nens unida a la despreocupació amb el seu esplai virtual, i la dominació i abús de les grans tecnològiques per aconseguir per tots els mitjans l’aferrament al món virtual a la més primerenca edat possible, semblantment a com fa uns anys les tabaqueres impulsaven amb recerques falses l’addicció al tabac.

Haidt apunta remeis per a governs, escoles i pares. Ben escrit i argumentat, és un d’aquests llibres, que cap pare o professor responsable hauria de deixar de llegir.