Panorama Testimoni

Canonització de dos joves el 2025

Ho acaba d’anunciar el Papa Francesc en finalitzar l’habitual audiència general del dimecres dia 20. Es tracta de Carlo Acutis, mort el 2006 amb 15 anys, i de Giorgio Frassati, que va morir als 24 anys el 1925, tots dos italians. Va ser un anunci sorpresa, ja que no s’esperava que aquests joves, que ja havien estat declarats beats, fossin canonitzats tan aviat.

El portaveu del Vaticà, Matteo Bruni, va confirmar més tard que la canonització d’Acutis es durà a terme durant el Jubileu dels Adolescents, que tindrà lloc del 25 al 27 d’abril de 2025, i la canonització de Frassati tindrà lloc durant el Jubileu de la Joventut, del 28 de juliol al 3 d’agost de 2025.

Carlo i Giorgio són dos joves amb trajectòries distintes, però coincideixen a tenir una fe vibrant manifestada en obres. Els futurs sants són molt estimats per molts joves catòlics, que admiren la seva entusiasta cerca de la santedat. S’espera que les dues canonitzacions atreguin molts joves a la Ciutat Eterna el 2025 per al Jubileu de l’Esperança de l’Església Catòlica.

Carlo Acutis

Nascut el 1991, Acutis és el primer mil·lennista a ser beatificat per l’Església Catòlica. Poc després de la seva primera comunió a l’edat de 7 anys, Acutis va dir a la seva mare: “Estar sempre unit a Jesús: aquest és el meu pla de vida”. Per aconseguir-ho, Acutis va tractar d’assistir a la missa diària tan sovint com va poder a l’església parroquial a l’altre costat del carrer de la seva escola primària a Milà.

Acutis anomenava l’Eucaristia “el meu camí cap al cel” i va fer tot el que va estar al seu abast per donar a conèixer aquesta presència. El seu testimoniatge va inspirar els seus propis pares a tornar a practicar la fe catòlica i al seu au pair hindú a convertir-se i batejar-se.

Acutis era un nen expert en tecnologia que estimava les computadores, els animals i els videojocs. El seu director espiritual ha recordat que Acutis estava convençut que l’evidència dels miracles eucarístics podia ser persuasiva per ajudar la gent a adonar-se que Jesús és present a cada missa.

Durant dos anys i mig, Acutis va treballar amb la seva família per muntar una exposició sobre els miracles eucarístics que es va estrenar en 2005 durant l’Any de l’Eucaristia proclamat pel Papa Joan Pau II i des de llavors s’ha exhibit en milers de parròquies dels cinc continents.

Molts dels companys de classe, amics i familiars d’Acutis han donat testimoniatge de com els va acostar a Déu. Acutis era una persona molt oberta i no tenia objeccions a parlar amb els seus companys de classe i amb qualsevol persona que coneixia sobre les coses que estimava: la missa, la presència de Jesús en l’Eucaristia i el cel.

Se’l recorda per dir: “Les persones que es posen davant del sol es bronzegen; les persones que es posen davant de l’Eucaristia esdevenen sants”.

Acutis va morir poc després que li diagnostiquessin leucèmia. Abans de morir, Acutis va dir a la seva mare: “Ofereixo tot el meu sofriment al Senyor pel Papa i per l’Església per no anar al purgatori sinó anar directe al cel”.

Milers de persones van visitar la tomba d’Acutis a Assís després de la seva beatificació a la Basílica de Sant Francesc d’Assís el 10 d’octubre de 2020. Des de la seva beatificació, escoles catòliques des de l’interior d’Austràlia fins a Anglaterra han estat batejades amb el nom de Acutis, així com innombrables ministeris i iniciatives parroquials. El Papa Francesc va animar els joves a imitar Acutis en prioritzar “el gran do de l’Eucaristia” en el seu missatge per a les pròximes Jornades Mundials de la Joventut diocesanes.

Giorgio Frassati

Va néixer el 1901 i va viure a la ciutat de Torí, al nord d’Itàlia, era un àvid muntanyenc i membre de la Tercera Orde Dominicana i conegut per la seva tasca caritativa.

Era fill del fundador i director del diari italià La Stampa. Als 17 anys, es va unir a la Societat de Sant Vicenç de Paül i va dedicar gran part del seu temps lliure a cuidar dels pobres, els sense sostre i els malalts, així com dels militars desmobilitzats que tornaven de la Primera Guerra Mundial.

Frassati també va participar en l’Apostolat de l’Oració i l’Acció Catòlica. Va obtenir permís per rebre la Comunió diàriament, un costum fomentat pel papa sant Pius X (1903-1014). En aquella època, els catòlics estaven acostumats a combregar només una vegada a l’any. Molt pocs rebien la sagrada comunió setmanalment, i normalment només els sacerdots la rebien diàriament. Sant Pius X va voler corregir aquesta pràctica d’abstenció, estenent la comunió freqüent.

En una fotografia del que seria la seva última escalada, Frassati va escriure la frase Vers l’Alto, que vol dir “fins a les altures”. Aquesta frase s’ha convertit en un lema per als catòlics inspirats per Frassati per lluitar pel cim de la vida eterna amb Crist.

Frassati va morir de pòlio el 4 de juliol de 1925. Els metges van especular més tard que el jove havia contret la pòlio mentre atenia els malalts.

Sant Joan Pau II, que va beatificar a Frassati el 1990, el va anomenar un “home de les vuit benaurances”, descrivint-lo com “enterament immers en el misteri de Déu i totalment dedicat al servei constant del proïsme”.