Ressenya

Veure Jesús amb els ulls de Pere (llibre)

Vicente Balaguer, Veure Jesús amb els ulls de Pere. Lectura comentada de l’evangeli segons sant Marc. Eunsa 2024

Els evangelis són relats senzills que es llegeixen amb facilitat, però per entendre’ls bé solen necessitar una explicació. A més, perquè la lectura de l’evangeli sigui un punt de partida que condueixi a la meditació i la contemplació, un bon comentari sempre és una guia adequada. La finalitat del llibre que ressenyem és precisament aquesta: orientar el lector perquè pugui conèixer Jesús, a través de l’evangeli de Marc i endinsar-se, a través de la lectura, per camins de contemplació.

L’autor fa una lectura comentada de l’evangeli, passatge a passatge, mostrant l’impacte que Jesús provocava en aquells que eren testimonis de les seves accions i paraules, tal com queda reflectit al text. En altres paraules, adopta la perspectiva o el punt de vista dels testimonis per mostrar qui és Jesús, com actua, com tractar-lo. El títol del llibre reflecteix aquest enfocament ja que el segon evangeli, segons assegura la tradició, està escrit des de la perspectiva d’un testimoni d’excepció, Pere.
Precedeix al comentari de l’evangeli un estudi extens on Balaguer desenvolupa amb deteniment el model d’anàlisi de text que ha dut a terme. Dedica unes pàgines especialment interessants a la noció de testimoni i de punt de vista o perspectiva, que són clau per comprendre el llibre.

L’esquema del comentari és fix. Cada passatge de l’evangeli es presenta amb una referència als llocs paral·lels dels altres evangelis, inclosa entre parèntesis, i entre claudàtors s’anoten els textos de l’Antic Testament que vénen citats en algun verset del passatge. D’aquesta manera, s’ajuda el lector a establir connexions i xarxes significatives, de manera que adverteixi la unitat de la Bíblia: molts llibres que són un sol llibre. A continuació, se situa el passatge en el seu context espai-temporal i geogràfic, perquè el lector prengui consciència que allò narrat forma part d’una història real, amb unes coordenades determinades. De vegades, l’autor insereix algun mapa, croquis o dibuix per facilitar una millor orientació a l’espai de manera que el lector es pugui “moure” dins del text amb més facilitat. Encara que, amb relativa freqüència, cal “imaginar” el lloc exacte on va poder esdevenir un succés, els indicis aportats ajuden a ubicar-lo.

Un cop situat el text en el context, es desenvolupa l’aspecte nuclear: el punt de vista que domina el relat. Quina és la perspectiva des de la qual es narra el passatge? L’autor observa que, de vegades, l’esdeveniment es narra des de Jesús, d’altres, les més, des de Pere. L’autor va guiant el lector perquè recreï la situació, planteja interrogants sobre el text perquè cadascú aprengui a sentir-se interpel·lat i a fer-se preguntes per si mateix, perquè només qui té interès per comprendre un text es formula interrogants sobre el seu significat. No sempre s’aporten respostes tancades perquè l’evangeli és un text obert i també perquè el llibre pretén no només oferir una millor comprensió de l’evangeli sinó conduir el lector a dialogar amb el text de manera personal, i a trobar respostes pròpies.

L’explicació de termes i conceptes que l’autor considera oportuns desenvolupar aporta llums per a la millor comprensió del text. Especialment, aquells episodis o circumstàncies que poden resultar més difícils d’entendre a un lector d’avui, com els exorcismes i altres accions taumatúrgiques. D’altra banda, els comentaris mostren un coneixement profund dels trets de la personalitat de Jesús i de les seves manifestacions potser més difícils d’advertir com el sentit de l’humor i fins i tot la fina ironia.
Balaguer té presents força comentaris acadèmics de l’evangeli de Marc i altres estudis, però es limita a aportar allò que pugui ser eficaç per contemplar Jesús des de dins del text evangèlic. En aquest sentit, s’agraeix l’absència de comentaris de tipus academicista, en què els elements que entren en discussió no solen aportar ni un millor coneixement del text ni de Jesús i, a més, solen desconcertar lectors menys avesats.

És mèrit de Balaguer el fet que, a través del seu comentari fet com a càmera lenta, el lector pugui reviure l’experiència de descobrir Jesús o de retrobar-se amb Ell com ho va fer Pere. S’aconsella fer una lectura meditativa.