Panorama

Pensant en l’empresa del futur: breu crònica d’un simposi

La càtedra ‘Direcció per missions i propòsit corporatiu’ de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), codirigida pels professors Carlos Rey i Miquel Bastón, té ja una llarga trajectòria i una creixent influència en el món de l’empresa. El seu simposi anual “Empresas con rosto humano” ha celebrat enguany la seva 10a edició i ho ha fet amb un títol suggeridor: “Aprenentatges per a un futur amb propòsit”.

Pensant en aquest futur, en l’àmplia estrada es van situar joves professionals, en un costat, i estudiants de direcció d’empreses en l’altre. Els participants, la majoria procedents del món de l’empresa, van omplir l’aula magna de la UIC, serien més de 200.

Les ponències, totes amb un enfocament pràctic, van alternar experiències empresarials de bones pràctiques amb aprofundiments teòrics sobre la direcció per missions i conferències que podrien qualificar-se de “obertura d’horitzons” en l’activitat empresarial. Veure vídeo-resum aquí.

Un rellevant exponent de la idea de direcció per missions és el professor Pablo Cardona, qui va introduir la idea juntament amb el Dr. Carlos Rey fa ja alguns anys. Sol ser ponent habitual en aquests simposis. També és aquest. Va aprofundir en la direcció per missions com un model d’empresa que va més enllà dels resultats econòmics i que busca “implantar un propòsit que impliqui a tota l’organització”. En la seva ponència, “El gran multiplicador del propòsit” es va referir a les sinergies que han de generar-se entre empresa, empleats i clients i la fluïdesa necessària en la seva interacció.

Una interessant experiència empresarial va ser exposada per Maria del Rosario Carvajal, procedent de Colòmbia, qui va abordar el paper de la responsabilitat empresarial, posant com a exemple a la Fundació Carvajal en un entorn complex, i la necessitat d’actuar de manera correcta per a preservar el llegat.

El Simposi va comptar amb tres sales paral·leles on es van impartir tres sessions distintes sota el títol Experiències que inspiren. Les sessions han van ser liderades per Julia Ybarra Domínguez, gerent de Projectes Socials de City Sightseeing; Diego Soliveres, cofundador de TIMPERS; Silvia Fernández, presidenta de la Fundació Art Pal·liatiu; i Diana Ballart, CEO i cofundadora de The Smart Lollipop.

Carlos Rey, va moderar la taula rodona “De la idea al do: aprenentatges per a un futur amb propòsit” en la qual van participar Jorge Barranco de Aliaxis Ibèria, Francesc Poch de Grup Eina i Mariella Letamendi del Banc Internacional de l’Equador

Les dues conferències de “obertura d’horitzons” em van semblar especialment suggestives. Una d’elles, va ser a càrrec del professor Rafael Domingo, titular de la càtedra Álvaro d’Ors de la Universitat de Navarra. Va dissertar sobre la importància de l’espiritualitat en l’empresa i els negocis  per a transcendir la visió purament material sobre la base de la tríada: Amor, Comunió i Don claus en l’espiritualitat cristiana.

La segona per impartida pel professor Francesc Torralba, amb un títol suggestiu: “Donar el que som. Organitzacions amb un propòsit noble.” Va assenyalar que no basta tenir empreses amb propòsit, sinó que aquest propòsit ha de ser de qualitat. Es va fixar, sobretot, en la importància -també en l’empresa- de donar el que som. Argument desenvolupant tres idees:
– Som do.
– Estem fets per al do.
– Quan un dona el que té, això l’omplena.

Va convidar a reflexionar: Quins són els meus talents?, A qui els lliuraré? Per a què els lliuraré?  Va afegir que no som pur do i per això necessitem reconeixement i desenvolupar una cultura de gratitud. Va concloure assenyalant la importància d’un lideratge orientat per una fi noble, respectuós amb les persones i que ajudi a créixer. Això exigeix magnanimitat i humilitat