Panorama

Acollir i potenciar als emigrants: El cas del Braval

Josep Masabeu, fundador del Braval, un centre creat per donar suport a nens i joves del Raval barceloní fa 25 anys a través de voluntaris, ha estat entrevistat pel periodista Lluis Amiget a la sección La Contra de La Vanguardia del 11 de juliol. Resumeix el Braval tot dient. “A Braval donem als xavals futbol, bàsquet, classes de repàs i afecte.» En les 25 anys de Braval han passat 1.600 nens, dels quals 580 avui treballen, 17, amb carrera universitària. Avui en tenim 10 a la uni.” Fa també un diagnòstic: «Els xavals immigrants tenen més fe i ambició que els d’aquí.»

Els origens remots del Braval son quant en 1998 un grup de voluntaris organitzà un equip de futbol entre joves del barri del Raval de Barcelona, majoritàriament immigrants. Progressivament es desenvoluparen altres activitats esportives i de suport socioeducatiu. Des del primer moment es comptà amb la col•laboració econòmica de la Fundació Raval Solidari, i el decidit suport del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona. El curs 2000/2001 s’amplià l’oferta d’activitats en disposar d’un local provisional en el barri. El juliol de 2003 es va ocupar el local actual de Braval.

L’historia de Marc, com exemple

Responent a preguntes del periodista, Masabeu explica l’historia de Marc Andréi Gaba, un nen filipí que va arribar al Raval als 8 anys.

El somni de Marc era venir a Braval i jugar a futbol amb els amics de l’escola. Gaba era bo amb la pilota, però era millor estudiant. El Marc ens va explicar que la seva mare va venir a fer de treballadora de la llar a Barcelona i el seu pare i ell va quedar plorant asseguts en una vorera, veient marxar l’avió. Després es van poder reagrupar tota la família.

El Marc va anant integrant a la ciutat i quan va acabar batxillerat va estudiar empresarials (ADE) amb bones notes y ara ve a fer d’entrenador voluntari a Braval amb nois com ell quant va arribar.

Masabeu, explica la seva experiència personal: “Tinc 71 anys, em sento jove i ric, perquè en els voluntari guanyes més del que dones.”